Stoelyoga voor mensen met dementie

Stoelyoga voor mensen met dementie

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op dementie. Daaruit blijkt dat bewegen de kwaliteit van leven vergroot en het ziekteproces iets kan afremmen. Bewegen heeft ook een positief effect op het slaappatroon, eetlust en stemming, communicatieve vaardigheden, angst en onrust. Stoelyoga blijkt hiervoor een krachtig middel. Het zorgt het ervoor dat de kwaliteit van leven toeneemt. Als je beweegt breng je naast het lichaam, ook de hersenen in beweging. Dit kan de dementie niet stoppen maar wel vertragen.

Voor mensen met dementie is het van belang dat de bewegingen zijn afgestemd op wat mensen aan kunnen, dat kan per groep nogal verschillen. Eenvoudige bewegingen, ritmisch en soms op muziek. Deelnemers worden aangespoord om actief mee te doen en worden enthousiast wanneer de oefening goed lukt, het zelfvertrouwen neemt weer toe.

In de stoelyoga lessen is er veel aandacht voor het losmaken van de gewrichten en voor het vrijmaken van de adembeweging omdat spanning de adembeweging belemmert.

Tijdens de les maak ik contact en begin ik gesprekjes. Ik maak gebruik van bekende liedjes van vroeger waarop we bewegen en of meezingen. Uiteraard met een goede dosis humor omdat lachen vanzelf ontspanning en ontlading brengt.

Effecten van stoelyoga:

  • Gewrichten losmaken
  • Meer ademruimte
  • Spanning opheffen en ruimte ervaren in het lichaam
  • Gevoel van welzijn
  • Lichaamsvertrouwen
  • Ontspanning

De lessen zijn op locatie of privé bij u thuis.

Wilt u meer informatie mail of bel mij op tel: 06 24917817